פסילת ספרים הוא הליך מנהלי מעין שיפוטי שפירושו כי הדוחות והנתונים אותם הגיש הנישום לאותה שנה בה נקבעה הפסילה – אינם מקובלים על רשות המסים. בקביעה זו יש בידי פקיד השומה האפשרות לקבוע את סכום ההכנסה החייבת על פי מיטב השפיטה בהתעלם מהדיווחים והנתונים שהעביר הנישום בעל העסק.
הוראות ניהול פנקסי חשבונות
על כל נישום חלה חובה לנהל את ספריו בהתאם להוראות ניהול ספרים. על בסיס הספרים מוגש הדו"ח השנתי לפקיד השומה והדיווחים התקופתיים למע"מ. הוראות ניהול ספרים מכילות הוראות כלליות והנחיות ספציפיות בהתאם לסוג העסק.
מתי ובאיזה מקרים נפסלים ספרים?
פסילת ספרים הינה לרוב בעקבות ביקורת יזומה, גלויה או נסתרת של רשות המסים.
במסגרת ביקורת המתבצעת בעסק נבדקת איכות ניהול הספרים של הנישום. ביקורת ספרים יכולה אף לעשות מחוץ לעסק כאשר הנישום מתבקש להמציא את ספרי החשבונות של העסק אל פקיד השומה.
בביקורת בודק פקיד השומה כיצד הנישום מנהל את ספריו והאם הוא עומד בהוראות ניהול הספרים שנקבעו ביחס לענף אליו הוא משתייך ובהתאם למשתנים יחודיים אחרים הקבועים לאותו ענף, פנקסים שיש לנהל, מחזור הכנסות ועוד.
לממצאים של ביקורת ספרים קיימת חשיבות באם לפסול את ספריו של הנישום או לחילופין להסתפק במתן הוראות לתיקון או לחלופין במתן אזהרה.
בממצאים אף נקבע המשך הטיפול בתיק, קרי, האם מדובר בממצאים טכניים או בממצאים מהותיים.
פסילת ספרים בגין אי רישום תקבול
החלטה בעניין פסילת ספרים יכולה להיעשות בשל אי רישום תקבול בהתאם להוראות סעיף 145(ב)(א)(1) לפקודת מס הכנסה:
"נישום הרושם תקבוליו בסרט קופה רושמת, שובר קבלה, חשבונית, ספר פדיון יומי או תעוד אחר שהוא חייב לנהל על פי הוראות המנהל מכוח סעיף 130, ולא רשם בהם תקבול שהיה חייב לרשמו על פי אותן הוראות, יראו את פנקסיו כבלתי קבילים זולת אם שוכנע פקיד השומה כי היתה סיבה מספקת לאי הרישום; אדם החולק על החלטה שניתנה לפי פסקה זו רשאי לבקש מפקיד השומה כהגדרתו בסעיף 130(יא)(2), בתוך 30 ימים מיום קבלת ההחלטה, לחזור ולעיין בה ולשנותה; דחה פקיד השומה את הבקשה לשנות את ההחלטה, כולה או חלקה, ניתן לערער על החלטתו כאילו היתה צו לפי סעיף 152(ב), ובלבד שהמועד להגשת הערעור יהיה 60 ימים מיום מתן החלטתו;"
לצורך קבלת החלטה בדבר פסילת ספרים של נישום נדרשים שני תנאים מצטברים
- לא נרשם תקבול שהייתה קיימת חובה לרשמו על ידי נישום על פי הוראות ניהול ספרים.
- פקיד השומה לא שוכנע כי הייתה סיבה מספקת לאי הרישום.
התכלית הקבועה בחוק היא להקשות על העלמת הכנסות ולהביא לשיטת ניהול ספרים המבוססת על רישום תקבולים בסמוך לקבלתם כאשר המבחן לקיומה של סיבה מספקת לאי רישום תקבול הינו מבחן אובייקטיבי.
מהי סיבה מספקת ?
המבחן לקיומה של סיבה מספקת לאי רישום התקבול על ידי אדם הוא מבחן אובייקטיבי.
יודגש, כי על העוסק חלה החובה והאחריות לפיקוח על עובדיו בתחום הרישום ותיעוד התקבולים.
אי-קיום ההוראות הנובע מאופיו של העסק וטענה בדבר לחץ בעבודה אינו יכול להוות “סיבה סבירה” לאי-רישום תקבולים, שכן על הנישום לקבוע נהלים וסידורי עבודה מתאימים שיש בהם בכדי לציית להוראות החוק.
כל מקרה ונסיבותיו, על כן קיימת חשיבות רבה לקבלת ייעוץ מעו"ד מס הכנסה הבקיא בהליכי פסילת ספרים שיבחן את העניין לעומקו ואת נסיבותיו תוך שמירה על מלוא זכויותיו של הנישום.
שימוע פסילת ספרים
במקרה בו הודיע פקיד השומה על כוונתו לפסול את ספריו של העסק קמה לנישום הזכות להשמיע את טענותיו בכתב ולאחר מכן בעל פה בפני פקיד השומה, זאת, בין השאר, על מנת לעמוד על אמינות הספרים ולשכנע את פקיד השומה להימנע מפסילת הספרים.
טרם הגשת בקשה מנומקת בכתב וטרם קיום שימוע בעל פה חשוב לפנות לעו"ד מס הכנסה, כדי שיוכל להיערך כדבעי ולהגיע מוכן עם כלל הטענות והתשובות, דבר שעשוי לשפר משמעותית את תוצאות השימוע עד לכדי קבלת טענות העוסק והימנעות מפסילת ספרים. בנוסף, יש בכך בכדי לסייע להצלחת ההליך בבית המשפט במידה וטענות הנישום בהליך השימוע נדחות על ידי פקיד השומה.
המשמעות והסנקציות של פסילת ספרים
החלטת פקיד השומה על פסילת ספרים טומנת בחובה השלכות כלכליות, בין השאר, סמכות של פקיד השומה לקבוע שומה לפי מיטב שפיטה; אי הכרה בהפסד משנים קודמות כנגד ההכנסה באותה שנה שבה נקבעה הפסילה; אי התרת ניכויים וקיזוזים בשל פחת, ריבית, חובות אבודים והפסדים משנים קודמות; עיכוב קבלת החזרי מס; דחיית בקשה להקטנת מקדמות; הגדלת שיעור המס והגדלת מקדמות.
ערעור פסילת ספרים
על החלטת פסילת ספרים, שכאמור בעלת השלכות כלכליות משמעותיות, הן לסכומי המס שהנישום נדרש לשלם והן לסנקציות שיוטלו על מהלך העסקים הרגיל של העסק, רשאי נישום לערער לבית המשפט המחוזי.
נטל ההוכחה נח על כתפי הנישום המבקש לערער על שומת מס ועליו לסתור את סבירות ההכנסה כפי שקבע פקיד השומה, כמו גם עליו להוכיח כי ספריו משקפים נכונה את הרישום החשבונאי ואמיתות דיווחיו לרשות המסים.d
ליווי וייצוג של עו"ד מס הכנסה מומחה לפסילת ספרי חשבונות:
פסילת ספרים כאמור בעלת השלכות משמעותיות ויש ביכולתה להוביל להגבלות שיוטלו על העוסק. לפיכך חשוב מאוד לפנות לעו"ד מס הכנסה מנוסה בהליכי ניהול ספרים ולהגיע לשימוע מוכנים עם כלל הטענות דבר שעשוי לשפר משמעותית את תוצאות השימוע, עד לכדי קבלת טענות העוסק והימנעות מפסילת ספרים כמו גם להצלחת ההליך בבית המשפט במידה וטענות הנישום בהליך השימוע נדחות על ידי פקיד השומה.
עו"ד מס הכנסה יוסי חמצני בעל ידע מקצועי וניסיון רב בטיפול באי רישום תקבול, פסילות ספרים ושומות מס ומייצג עוסקים פרטיים וחברות העומדות בפני פסילת ספרים והוצאת שומות מס.