פקודת מס הכנסה מסמיכה את פקיד השומה לדרוש לשם בדיקה, דוחות ידיעות כדי להגיע לידיעה מלאה בדבר הכנסתו של אדם.
פקיד השומה רשאי לתפוס ספרים, חשבונות, מסמכים, רשומות ותעודות אחרות הנוגעים לאותו עסק, או משלח-יד, אם הוא משוכנע שהדבר דרוש כדי להבטיח ביצועה של פקודה זו או למנוע התחמקות ממילוי הוראותיה.
במאמר זה אסקור את סמכות פקיד השומה במישור האזרחי והפלילי לתפוס מסמכים ולהחזיק בהם, תוך התייחסות לזכויותיו וחובותיו של הפרט שאליו הגיעו נציגי פקיד השומה בדרישה לקבלת מסמכים ו/או לבצע חיפוש.
תפיסת מסמכים בהליך האזרחי
פקיד השומה רשאי לדרוש מנישום למסור מסמכים שיש בהם, לדעתו של פקיד השומה, בכדי להעיד על הכנסתו של הנישום לשם קביעת השומה, בין השאר, פנקסים או תעודות אחרות הנוגעים לאותה הכנסה.
פקודת מס הכנסה מגבילה את הזמן שבו יוחזקו המסמכים במשרדי פקיד השומה למשך 3 חודשים אלא אם תיפתח חקירה פלילית. אי מסירת מסמכים בלי סיבה מספקת ו/או השמדת פנקסים או הסתרתם, מהווה עבירה על פקודת מס הכנסה שהעונש לצידה שנת מאסר.
במקרה שכזה נטל הראיה חל על נישום להוכיח כי הפנקסים שהשמיד או הסתיר הם חסרי ערך לעניין השומה.
ככל שמפקחי מס הכנסה מבקשים לתפוס מסמכים, עליהם להציג אישור חתום על ידי פקיד השומה או סגנו לתפיסת המסמכים, שכן רק להם נתונה הסמכות לכך.
ככל שנישום מוסר מסמכים יש להעתיקם ולערוך רשימה מפורטת מה נמסר והיכן.
אין חובה להציג למפקחי מס הכנסה, ובוודאי למסור, מסמכים הנמצאים על גופו של הנישום.
תפיסת מסמכים בהליך הפלילי
תפיסת מסמכים לצורך חקירה בחשד לביצוע עבירת מס הכנסה תהא באמצעות צו חיפוש החתום על ידי שופט, במסגרתו ניתן יהיה לערוך חיפוש ולתפוס פנקסי חשבונות, מסמכי בנקים, חותמות וכל מסמך אחר הקשור בעבירות לפי פקודת מס הכנסה.
צו תפיסת מסמכים תקף ל-180 ימים אולם ניתן להאריכו מעת לעת עד לסיום ההליכים המשפטיים.
יובהר כי במקרה שכזה, הגם שהמסמכים נמצאים בידי פקיד שומה, אין זו סיבה מספקת לאי קיום דרישות הפקודה ובכללם אי הגשת דו"ח שנתי.
תפיסת מסמכים במשרד רואה החשבון
במסגרת חקירה פלילית, כדבר שבשגרה, מגיעים חוקרי מס הכנסה מעבר לביתו של החשוד, גם למקום עסקו וגם למשרדי המייצג שלו – יועץ מס / רואה חשבון וזאת במטרה לתפוס מסמכים וחומרים רלוונטיים לחשדות.
לרוב, החוקרים דורשים מהמייצג את כל חומרי הנהלת החשבונות של החשוד, אשר נמצאים במשרדו כאשר הם מגיעים בדרך כלל עם צו שופט לתפיסת מסמכים.
תפיסת מסמכים במשרד עורך הדין
לעורכי הדין בשונה מרואי החשבון קיים חיסיון – חיסיון עורך דין לקוח.
החיסיון שיש לעורכי הדין הינו חיסיון מוחלט, ותחולתו מתפרשת על ידיעות, אמרות ומסמכים שהוחלפו בין עורך הדין לבין הלקוח שלו במסגרת הטיפול המשפטי.
יחד עם זאת, הסכם שכר הטרחה עם הלקוח ומסמכי הנהלת החשבונות (לרבות קבלות וחשבוניות) אינם חוסים תחת חיסיון עו"ד לקוח, קרי, ככל שחוקרי מס הכנסה ירצו לקחת את ספרי הנהלת החשבונות לבדיקה – לא תישמע טענת החיסיון וזאת בשונה ממסירת מידע אודות השירות המקצועי שניתן ללקוח.
זכויות חשודים במסגרת חיפוש ותפיסת מסמכים
במהלך חיפוש מכוח צו של בית המשפט, על החוקרים להזדהות ולמסור לחשוד עותק מצו החיפוש.
על החיפוש להתקיים בנוכחות שני עדים למעט אם החשוד ויתר על זכות זו. יחד עם זאת חוקרי מס הכנסה יכולים שלא לאשר בחיפוש נוכחותו של עד מסוים, ככל שאותו עד קשור לעניין הנחקר.
על החוקרים שעורכים את החיפוש לערוך דוח מפורט בו יצוין כל מסמך ו/או חומרים שנתפסו בחיפוש ומהיכן, לרבות רשימה של מסמכים שנתפסו בחיפוש על גופו של אדם.
ככל שהחוקר מחזיק בצו לתפיסת מחשב ו/או חומרי מחשב, הרי שהוא רשאי לתפוס אותם אך הוא אינו רשאי לחדור למחשב ולהפיק פלטי מחשב אלא אם יש בידו צו חדירה למחשב – כך גם לגבי טלפון סלולרי. החיפוש במחשב ייעשה על ידי בעל תפקיד מיומן, קרי, אדם שעבר הכשרה לעניין.
כאשר מדובר בחיפוש במשרד עורך הדין, תודיע היחידה החוקרת ללשכת עורכי הדין על עריכת חיפוש כדי שנציג מטעמה ינכח בעת החיפוש. שמו של עורך הדין יוותר חסוי.
זכותם של חשודים לסמן מסמכים וחומרים במועד תפיסתם ובטרם יחלו החוקרים לעיין בהם. במקרה שכזה התפוסים יוכנסו לאריזה סגורה, החשוד יחתום על האריזה וזו תיפתח רק בנוכחות החשוד במשרדי החקירות.
ליווי וייעוץ של עורך דין מס הכנסה
אם נקראת לחקירה בפני חוקרי מס הכנסה או נדרשת לספק מסמכים לפקיד השומה, מומלץ לפנות בהקדם לעו"ד מס הכנסה. שילובו של עורך דין ותיק ומנוסה בתחום בשלב החקירה הינו קריטי מכיוון שבסוגי העבירות הללו דרושה מומחיות ייחודית והיכרות עם המערכת לצד שליטה בהליך הפלילי.
עו"ד יוסי חמצני יוצא רשות המסים בעל ותק וניסיון רב בייצוג בעבירות מס והלבנת הון, מתמחה בקשת רחבה של נושאים הנוגעים לתחום המס ומייצג בעבירות כלכליות בכל שלבי ההליך הפלילי, החל משלב החקירה או המעצר ועד לייצוג בבתי המשפט וניהול מלא של התיק.
עו"ד יוסי חמצני מעניק ייעוץ, ייצוג וליווי גם בהליכים מנהליים כגון: פניות לוועדת כופר כסף, קנס מנהלי, שומות, פסילת ספרים, השגות וערעורי מס לבית המשפט המחוזי.