רפורמת חשבוניות ישראל נועדה לצמצם את תופעת השימוש בחשבוניות מס פיקטיביות, הגורמת נזק של מיליארדי שקלים מדי שנה לקופת המדינה ומשמשות כערוץ מימון לפשיעה מאורגנת.
כחלק מהמאבק בהון השחור ובשימוש בחשבוניות פיקטיביות, רשות המסים מקיימת מבצעי אכיפה יזומים בשיתוף משטרת ישראל, פרקליטות המדינה וגופי אכיפה נוספים וכן באמצעות שימוש בכלים טכנולוגיים בניתוח נתונים לזיהוי דפוסים חריגים בדיווחי עסקים.
במסגרת הרפורמה, רשות המסים מפעילה מערכת בקרה דיגיטלית בזמן אמת, במסגרתה לכל חשבונית מס יוקצה מספר אישור שיהווה תנאי לניכוי מס התשומות הכלול בה.
החל מיום 5 במאי 2024, לא ניתן לנכות מס תשומות מחשבוניות אם הן אינן כוללות מספר הקצאה מרשות המסים, במידה וסכומן עולה על התקרה הקבועה בחוק.
החל מה-1 בינואר 2025 חלה חובת קבלת מספר הקצאה על חשבוניות בסכום של 20,000 שקלים ומעלה לפני מע"מ, כאשר סכום זה יופחת בהדרגה. ועדת הכספים של הכנסת אישרה לאחרונה לקריאה שנייה ושלישית הנמכת רף העסקאות שמעליו תחול חובה לקבל מספר הקצאה כתנאי לניכוי מס תשומות ל- 10,000 ₪ לפני מע"מ החל מיום 1 בינואר 2026 ו- 5,000 ₪ לפני מע"מ החל מיום 1 ביוני 2026.
הרפורמה חלה על כל עסק המנפיק חשבוניות מס, כולל עוסקים מורשים, חברות בע"מ ועמותות. עם זאת, היא אינה חלה על עסקאות מול לקוחות פרטיים, עסקאות פטורות, עסקאות בשיעור אפס, חשבוניות לרשות הפלסטינית ומסמכים אחרים שאושרו ע"י מנהל רשות המסים ובכללם הצהרות ייבוא וייצוא.
כיצד ניתן לקבל מספר הקצאה?
מספר ההקצאה הינו מספר ייחודי בן תשע ספרות שמתקבל מרשות המסים בעבור כל חשבונית מס.
ניתן לקבל מספר הקצאה בשתי דרכים:
- הגשת בקשה דרך האזור האישי של העסק במערכת רשות המסים – הליך שדורש פעולה יזומה בכל הנפקת חשבונית מעל 20,000 שקלים.
- שימוש בתוכנה להפקת חשבוניות המחוברת לשירותי רשות המסים, המאפשרת הנפקת מספר הקצאה באופן אוטומטי וללא שינוי בתהליך העבודה השוטף.
בכל מקרה, על העוסק להיות רשום במערכת רשות המסים לצורך קבלת מספרי הקצאה.
סירוב לקבל מספר הקצאה
במקרה של סירוב להנפקת מספר הקצאה, עומדות בפני העוסק ארבע אפשרויות:
- ביטול העסקה.
- המשך ללא מספר הקצאה.
- היפוך חיוב.
- בירור מול רשות המסים.
אם הסירוב נובע מתקלה טכנית במערכת המקוונת של רשות המסים, יתאפשר ניכוי מס תשומות גם ללא מספר הקצאה. לעומת זאת, אם התקלה נובעת ממערכת המחשוב של העסק, ניתן להוציא חשבונית ללא מספר הקצאה ולבקש מספר בדיעבד, תוך שנה ממועד הנפקת החשבונית.
למנהל רשות המסים סמכות לסרב להנפקת מספר הקצאה אם יש לו יסוד סביר לחשוד כי החשבונית הוצאה שלא כדין. במקרה של סירוב, תישלח לעוסק הודעה מנומקת והסבר על דרכי ההשגה.

שימוע, השגה וערעור לבית המשפט
עוסק שסורב לקבל מספר הקצאה רשאי לבקש שימוע שיתקיים תוך שני ימי עסקים ממועד הודעת הסירוב. אם המנהל מחליט שלא לשנות את החלטתו, עליו להודיע על כך לעוסק בתוך יום עסקים אחד ממועד השימוע. במקרה כזה, העוסק רשאי להגיש השגה בתוך 30 יום, עליה יינתן מענה בתוך 21 ימי עסקים.
אם ההשגה נדחית, ניתן להגיש ערעור לבית המשפט המחוזי בתוך 60 יום ממועד דחיית ההשגה.
פנייה לעורך דין מע"מ
במקרה של סירוב לקבלת מספר הקצאה, בירור ברשות המסים, חקירה, או הגשת כתב אישום בגין ניכוי או הפצת חשבוניות פיקטיביות, מומלץ לפנות לעו"ד מע"מ.
עו"ד יוסי חמצני, בעל ניסיון רב בייצוג חשודים ונאשמים בעבירות ניכוי והוצאת חשבוניות מס פיקטיביות בתיקים מורכבים ובהיקפים גדולים.
עו"ד חמצני מספק ליווי מקצועי הן בהליכים פליליים והן בהליכים מנהליים מול רשות המסים, לרבות פניות לוועדת כופר, הגשת השגות וערעורים לבית המשפט המחוזי.