תלוש שכר הוא מסמך המפרט את כלל התשלומים שבגינם משולם שכרו של העובד, לצד פירוט תשלומים נוספים החלים על המעסיק ובכללם ימי חופשה, ימי מחלה, נסיעות, דמי הבראה, פיצויים והפרשה לקרן פנסיה, או כל תשלום אחר שהמעסיק מחויב על פי חוק או בהתאם להסכם העבודה.
תלושי שכר פיקטיביים הם תלושים שאינם משקפים נאמנה את שכרו של העובד.
הוצאה ו/או קבלה במרמה של תלוש שכר פיקטיבי מהווה עבירה פלילית מול רשות המסים ומול המוסד לביטוח הלאומי, הן של העובד והן של המעביד.
תלושי שכר פיקטייביים - רשות המסים
כאשר עולה חשד לשימוש בתלושי שכר פיקטיביים ועבירה על פי פקודת מס הכנסה, הן כתוצאה מהליכי ביקורת במשרדי פקיד השומה, הן באמצעות מודיעין שנאסף ע"י מחלקת המודיעין של רשות המסים והן באמצעות קבלת מידע ממשטרת ישראל – תיפתח חקירת מס.
במהלך החקירה חוקרי רשות המסים יחקרו עובדים וגורמים נוספים בעסק ולאחריה יוחלט האם קיים בסיס לחשד, כי תלושי השכר שהוצאו לא משקפים נכונה את המציאות והוצאו אך ורק לצורך התחמקות מתשלום מס. במקרה שכזה התיק יועבר לטיפול של המחלקות המשפטיות של רשות המסים או פרקליטות המדינה לצורך בחינת התיק והגשת כתב אישום.
במישור האזרחי כל הסכומים ששולמו לכאורה כהוצאה – לא יותרו בניכוי.
מעבר לכתבה המשמעות והסנקציות של פסילת ספרים ובאיזה מקרים נפסלים ספרים
תלושי שכר פיקטיביים - המוסד לביטוח לאומי
המוסד לביטוח לאומי מחויב לשלם לזכאים גמלה המבוססת על השכר האמיתי של העובד, זאת על מנת להבטיח למבוטח המשך רמת הכנסה שוטפת לה היה זכאי.
תשלום דמי ביטוח בשונה מהכנסת המבוטח בפועל, עשוי להוביל לחיוב כלל המבוטחים בדמי ביטוח גבוהים יותר תוך פגיעה בערך השוויון.
הוצאת תלושי שכר פיקטיביים לכאלה שאינם עובדים בפועל, מסייעת בקבלת הטבות שונות ובכללם מענק ודמי לידה, דמי אבטלה, מענקים ועוד.
על פי חוק הביטוח הלאומי הוצאה ושימוש בתלושי שכר פיקטיביים מהווה עבירה פלילית.
הוצאת תלושי שכר פיקטיביים לחברים ובני משפחה
אנשים רבים מוציאים תלושי שכר פיקטיביים לחברים ובני משפחה על מנת להתחמק מתשלום מס ולעיתים גם על מנת לסייע לקרוביהם בקבלת הטבות שונות, כשכל אותה עת הכסף נשאר במשפחה. כך למשל, אם למשפחה דרושה משכנתא או הלוואה מהבנק, תלוש השכר הפיקטיבי לבן/בת הזוג מהווה אפשרות (בלתי חוקית) להגדלת ההכנסה המשפחתית כולה.
תלושי שכר פיקטיביים – הליכי חקירה
חקירות בגין הוצאה ושימוש בתלושי שכר פיקטיביים הן חקירות שבשגרה ומתקיימות לעיתים במסגרת צוות חקירה משותף (צח"מ) של רשות המסים, המוסד לביטוח לאומי ומשטרת ישראל.
אם זומנתם לחקירה ברשות המסים ו/או המוסד לביטוח לאומי בחשד להוצאה ושימוש בתלושי שכר פיקטיביים, חשוב לפנות מייד לעורך דין מס הכנסה ותיק ומנוסה בייצוג מול רשות המסים ומול המוסד לביטוח לאומי.
ייעוץ וליווי בחקירה יכולים לסייע לכם לשפר את מצבכם במישור הפלילי לצד חיסכון כספי ניכר במישור האזרחי.
פניה לעורך דין מסים וביטוח לאומי בעבירות תלושי שכר פיקטיביים
עו"ד מס הכנסה יוסי חמצני מלווה ומייצג חשודים בחקירות מס הכנסה וכן בעבירות כלכליות ועבירות צווארון לבן ובעל ניסיון בייצוג בתיקי תלושי שכר פיקטיביים וייצג, בין השאר, באחת מפרשיות ההונאה הגדולות ביותר כנגד המוסד לביטוח הלאומי בהיקף של כ- 15 מיליון ₪, בה ניהלו בני משפחה מנגנון של מכירה והוצאת אלפי תלושי שכר פיקטיביים, תוך שימוש במסמכים מזוייפים והצגת מצג כוזב.