מהו שימוע פלילי ?
שימוע פלילי הוא הליך המאפשר לחשוד בביצוע עבירה מסוג פשע (עבירה שהעונש בצידה הוא מעל 3 שנות מאסר) לפנות לרשויות התביעה (פרקליטות המדינה / מחלקות משפטיות של רשות המסים / תביעה משטרתית) ולהשמיע את דברו בטרם תתקבל החלטה על הגשת כתב אישום בעניינו.
הזכות לשימוע קבועה בחוק ומאפשרת לחשוד לקבל לידיו לראשונה את ליבת חומר החקירה לפני הגשת כתב אישום, זאת על מנת לאפשר לו להעלות נימוקים בכתב ו/או בעל פה בפן המשפטי, הראייתי והאישי, מדוע יש להימנע מהגשת כתב אישום נגדו, לבטל אישומים בעניינו, לשנות סעיפי עבירה ועוד.
הזמנה לשימוע פלילי
לחשוד בעבירות פשע נמסרות שתי הודעות בכתב בשלבים שונים.
הודעת יידוע ראשונה
סעיף 60א לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], תשמ"ב-1982 קובע כי על רשות התביעה שאליה הועבר חומר חקירה בעבירה מסוג פשע, ליידע את החשוד בכתב בדבר העברת חומר החקירה אליה – מכתב יידוע לחשוד.
בהודעה זו מודיעה המדינה לחשוד, כי התיק וחומרי החקירה בעניינו הועברו לרשות התביעה לצורך בחינת הראיות בתיק וקבלת החלטה האם להעמידו לדין.
הודעה זו מאפשרת לחשוד לפנות בכתב לרשות התביעה, בתוך 30 יום מיום קבלתו, ולהעלות טענות מדוע יש להימנע מהגשת כתב אישום.
זכות היידוע והשימוע לא חלה על מי שבעת העברת חומר החקירה היה נתון במעצר והוגש נגדו כתב אישום בתקופת מעצרו.
הודעת יידוע שנייה - כתב חשדות
הודעת יידוע שנייה הקרויה גם "כתב חשדות", נועדה ליידע את החשוד כי לאחר לימוד חומר החקירה הוחלט לשקול הגשת כתב אישום בעניינו בכפוף לשימוע.
הודעת יידוע שניה מהווה שלב נוסף לקראת הגשת כתב אישום לבית המשפט ועליה לפרט התייחסות לטיב החשדות – פירוט העובדות, תקופת ביצוע העבירות, היקף העבירות והוראות החיקוק המיוחסות לחשוד.
בשלב זה עומדת לחשוד הזכות לעיין ולהעתיק את ליבת חומר החקירה, לפנות בכתב בבקשה מנומקת מדוע יש להימנע מהגשת כתב אישום תוך 30 ימים מיום קבלת המכתב והאפשרות לקיים שימוע בעל פה באמצעות עורך דין הלבנת הון.
התעלמות מהודעת יידוע שנייה ואי העלאת נימוקים בכתב ובעל פה מדוע יש להימנע מהגשת כתב אישום, תוביל כמעט בוודאות להגשת כתב אישום כנגד החשוד.
מכאן, החשיבות בייצוג משפטי בשימוע של עו"ד צווארון לבן ותיק ומנוסה.
מטרות השימוע
- מניעת כתב אישום – השימוע כאמור נועד לאפשר לחשוד להציג טיעונים ונימוקים ולשכנע את רשות התביעה להימנע לחלוטין מהגשת כתב אישום לאחר שהוכח כי אין הצדקה לכך.
- צמצום היקף העבירות – עורך דין צווארון לבן ותיק ובעל ניסיון יידע לבחון בקפידה את כל הפרטים על מנת לזהות מחדלים בחקירה שיאפשרו, בין השאר, פסילת ראיות או למצער הפחתה בחומרת העבירה וכך גם בחומרת העונש.
- הסדר טיעון – ניתן, במקרים מסוימים, לנהל משא ומתן במהלך שימוע לסיום ההליך בהסדר טיעון תוך צמצום סעיפי האישום וענישה מקלה.
- כופר כחלופה להליך הפלילי – חשוד בעבירות מסים מסוג פשע יכול במקרים מסוימים להגיש בקשה להמרת החשדות בכופר כסף כחלופה להליך פלילי. ככל שבקשת הכופר תתקבל וישולם סכום הכופר שיקבע – ייסגר התיק הפלילי.
זומנת לשימוע טרם הגשת כתב אישום ?
אם זומנת לשימוע עליך לפנות ללא דיחוי לעו"ד צווארון לבן ותיק ומנוסה על מנת שיבחן את חומרי החקירה בתיק וישכנע את רשויות התביעה להימנע מהגשת כתב אישום או במקרים אחרים לסיום ההליך המשפטי בתוצאה הטובה ביותר עבור הלקוח.
לחשוד קיימת הזדמנות לשטוח לראשונה את טיעוניו בפני המדינה ולשכנע מדוע יש להימנע מהגשת כתב אישום נגדו. משכך, טעות להקל ראש בהליך השימוע ויש להיערך להליך במלוא הרצינות.
ייצוג במהלך שימוע פלילי
במהלך דיון בשימוע ינוהל פרוטוקול, כך שכל מה שייאמר או יוצג במסגרת הליך השימוע יתועד ויכול לסייע למדינה לבצע ״מקצה שיפורים״ במסגרת השלמת חקירה בטרם יוגש כתב אישום לבית המשפט. משכך, חשוב להיערך ולטעון בשימוע בצורה נכונה וחכמה, קרי, מה נכון לומר או להציג או יותר נכון אילו פרטים לא לומר או לא להציג בפני רשות התביעה.
על כן, חשוב לפנות לעורך דין צווארון לבן בקיא ומנוסה על מנת לבחון עבור הלקוח, בחירה מושכלת ונכונה של הראיות והטיעונים שיועלו בשימוע.
העמדה לדין הינה בעלת השלכות משמעותית, משכך ההחלטה אם להגיש כתב אישום לאחר שימוע תתבסס על חומרי החקירה והתשתית הראייתית בתיק תוך סיכוי סביר להרשעה.
אי קיום שימוע
חשוד רשאי כאמור להעלות טיעונים מדוע יש להימנע מהגשת כתב אישום נגדו.
מנגד, ככל שזכות החשוד לשימוע פלילי הופרה על ידי רשות התביעה, הרי שהדבר מנוגד לדין ומהווה פגיעה קשה בזכויותיו של החשוד להליך משפטי הוגן ויכול להביא לביטול כתב האישום.
יחד עם זאת, קיימים חריגים בהתקיימם ניתן להגיש כתב אישום ללא שימוע פלילי, בין השאר, כאשר החשוד עצור ניתן להגיש כתב אישום ללא עריכת שימוע או אם החליט פרקליט המחוז בהחלטה מנומקת על אי קיום שימוע.
עורך דין צווארון לבן
ההליך הפלילי יכול להיות הליך קשה, מורכב, מתסכל ותובעני ועשוי לטלטל את חייו של הנאשם ובני משפחתו. מדובר בהליך שיכול להימשך שנים רבות ויש בו בכדי לפגוע בנאשם ובקרובים לו פגיעה רגשית, חברתית וכלכלית. גם אם המשפט הפלילי יסתיים בסוף בזיכוי, חלק גדול מהנזק לא יהא ניתן לתיקון.
ביכולתו של הליך השימוע למנוע עוגמת נפש, להימנע מהגשת כתב אישום, או לצמצם את היקף העבירות. נוכח חשיבותו של הליך השימוע ונוכח השלכותיו מרחיקות הלכת על המשך ההליך הפלילי – מומלץ לפנות לעו"ד צווארון לבן עם קבלת הודעת היידוע בהקדם האפשרי, בטרם יחלפו 30 הימים הקבועים בחוק.
עו"ד יוסי חמצני
עו"ד צווארון לבן יוסי חמצני בעל ניסיון ומוניטין רב בייצוג חשודים ונאשמים בעבירות צווארון לבן ועבירות כלכליות בתיקים מורכבים ובהיקפים גדולים ובכללם עבירות מס חמורות, עבירות הלבנת הון, עבירות שוחד, מרמה והונאה ומלווה את לקוחותיו בכל שלבי ההליך הפלילי, החל משלב החקירה או המעצר, ייצוג בשימוע פלילי ועד לייצוג בבתי המשפט וניהול מלא של התיק.