חוק לצמצום השימוש במזומן

תוכן עניינים

חוק המזומן או בשמו המלא החוק לצמצום השימוש במזומן, התשע"ח-2018 נכנס לתוקפו ביום 1.01.2019 במטרה לצמצם את ההון השחור ולסייע במאבק בפעילות פלילית, לרבות פשיעה חמורה, מניעת העלמות מס והלבנת הון.

החוק קובע הגבלות על שימוש במזומן בעסקאות עם עוסקים מעל 6,000 ₪ ובעסקאות בין אנשים פרטים מעל 15,000 ₪ וכן לגבי תשלום בשיקים. 

החוק חל על ביצוע עסקאות, מתן ו/או קבלת הלוואות, מתנות, תרומות וכן על תשלום שכר עבודה. החוק חל הן על עוסקים והן על אנשים פרטיים.

צו לצמצום השימוש במזומן

צו לצמצום השימוש במזומן קובע כי החל מיום 1.08.2022 יחולו תקרות לסכומים ביחס לעוסקים בקשר עם ביצוע עסקה, כמפורט להלן:

  • אם מחיר העסקה עד 6,000 ש"ח, עוסק יהא רשאי לקבל/לשלם במזומן את מלוא הסכום.

אם מחיר העסקה מעל 6,000 ש"ח, עוסק יהא רשאי לקבל/לשלם במזומן 10% ממחיר העסקה או 6,000 ₪ – הנמוך מביניהם. כך למשל, בעסקה שסכומה הכולל 30,000 ש"ח מותר לקבל עד 3,000 ₪ במזומן מכיוון שסכום זה הוא 10% מסכום העסקה והוא נמוך מ-6,000 ש"ח.

  • תשלום/קבלת שכר עבודה בידי עוסק –  עד לסכום של 6,000 ₪ לא תחול מגבלה כלשהי, אך אם שכר העבודה עולה על 6,000 ש"ח, אזי עוסק אינו רשאי לשלם או לקבל במזומן בגין שכר העבודה.
  • תשלום, הלוואות ומתנות בין אנשים פרטיים שאינם עוסקים מוגבלות לסכום של עד 15,000 שקלים במזומן.
  • עסקאות בין שני אנשים פרטיים (מכירת רכב יד שנייה), המגבלה על שימוש במזומן היא עד 50,000 שקלים. אם מתבצעת מכירת רכב לסוחר רכבים, ההעברה במזומן מוגבלת ל-6,000 ₪ או 10% ממחיר הרכב – הנמוך מבניהם. 
  • שכר דירה – עד לסכום של 6,000 ₪ בכל חודש לא תחול מגבלה כלשהי. אך אם שכר הדירה עולה על 6,000 ₪, אזי לא ניתן לשלם במזומן.
  • תשלום חודשי קבוע לנותן שירות (תשלום ריטיינר) – ניתן לחתום על הסכם לתשלום חודשי קבוע באמצעות העברה בנקאית. ניתן לשלם במזומן, באופן חד פעמי, סכום עד לסך של 6,000 ₪.

שימוש בשיקים

חוק המזומן כולל בנוסף הוראות המגבילות את השימוש בשיקים, ובייחוד שיקים פתוחים ושיקים שלא מצוין עליהם שם המוטב, והכל במטרה למנוע שימוש בשיקים ככלי לעקוף את מגבלות התשלום במזומן.

הפקדת מזומן בבנק

כחלק מהמאמץ הכולל לצמצום השימוש במזומן מחויבים הבנקים לדווח לרשות המסים על הפקדות מזומן בסכומים גדולים. סכום ההפקדה שמחייב דיווח משתנה בהתאם להנחיות ולתקנות הספציפיות של הרשות ונכון לעתה ממדובר בהפקדות העולות על 50,000 שקלים.

חוק לצמצום השימוש במזומן

איסור על פיצול עסקאות במטרה להימנע מדיווח

חוק המזומן אוסר על פיצול עסקה לסכומים קטנים יותר על מנת להימנע מחובת הדיווח. כך למשל אם אדם משלם במספר פעימות או מפקיד מספר הפקדות קטנות במטרה להימנע מהגעה לסף הדיווח, הבנקים מחוייבים לבצע בדיקות ולדווח על כך לרשות המסים.

הפרות חוק המזומן - סנקציות

מטרת חוק המזומן כאמור היא למגר את תופעת העלמת מסים והלבנת הון הפוגעת בתושבי ישראל המשלמים מס כחוק.

חוק המזומן כולל הוראות עונשין והפרת החוק עלולה לגרור קנסות ועיצומים כספיים כבדים שנקבעים בהתאם לחומרת ההפרה ולפי אחוז מהסכום שנעשה בו שימוש בניגוד לחוק (15%-30%).

אי תשלום עיצום כספי במועד יגרור בנוסף חיוב בריבית והפרשי הצמדה.

על החלטה להטלת עיצום כספי ניתן לערער לבית משפט בתוך 30 ימים מיום שנמסרה למפר הודעה על ההחלטה.

בנוסף, החוק קובע גם עונש מאסר למי שעובר על הוראות החוק במרמה, בכך שהוא מפצל עסקה על מנת להיות מתחת לרף התשלום במזומן. נקבע כי העונש על עבירה זו הוא עד 3 שנות מאסר.

עורך דין יוסי חמצני

יש לכם שאלות נוספות בנוגע לחוק לצמצום השימוש במזומן? 

פנו אלינו כדי לקבל ייעוץ והכוון מקצועי בכל הקשור לחוק לצמצום השימוש במזומן אחרת אתם מסתכנים בעבירה חמורה ובעיצומים כספיים משמעותיים.

עו"ד מס הכנסה יוסי חמצני בעל ותק וניסיון רב בייצוג עוסקים ונישומים מול רשות המסים, ועדות עיצום כספי והגשת ערעורים לבתי המשפט.