עבירת מס יכולה להתבצע על ידי אדם בהיקף מצומצם ויכולה להתבצע על ידי מספר מעורבים וחברות בארץ ובעולם בהיקפים משמעותיים, בצירוף עבירות הלבנת הון ועבירות נוספות.
כאשר עולה חשד לביצוע עבירת מס, הן כתוצאה מהליכי ביקורת, הן באמצעות מודיעין שנאסף ע"י מחלקת המודיעין של רשות המסים והן באמצעות קבלת מידע מבנקים, רשויות וממשטרת ישראל – תיפתח חקירת מס.
חקירות מס הן חקירות המבוצעות ע"י יחידות החקירה של רשות המיסים.
חקירות מס הינן חקירות כלכליות במהותן בעניין אדם פרטי, עוסק עצמאי, חברות ותאגידים.
חקירת מס תיפתח על סמך חשד שבוצעו עבירות מס כלשהן, בין השאר, חשד להעלמת הכנסות והשתמטות מתשלום מס, הגשת דו"חות כוזבים, הנפקת תלושי שכר פיקטיביים, אי רישום תקבול, אי העברת תשלומי ניכויים, הפצה וקיזוז חשבוניות מס פיקטיביות, אי הגשת דוחות במועד, עבירות מכס ועוד.
חקירות מס מבוצעות לעיתים בשילוב עם משטרת ישראל והמוסד לביטוח לאומי ככל שקיים צורך או כאשר יש חשד לביצוע עבירות נוספות.
חקירה סמויה: החקירה הפלילית מתחילה בחקירה סמויה. בשלב זה החוקרים אוספים מסמכים ומידע מצדדים שלישיים כגון: בנקים, לקוחות, ספקים, מאגרי מידע ממשלתיים, (טאבו, רשות מקרקעי ישראל, בתי המשפט, רשם החברות ועוד). במקרים מסוימים פונים לחשוד עצמו ומבקשים ממנו להגיש מסמכים ודוחות שונים באמתלות אזרחיות, על מנת לבסס את החשד על ביצוע עבירת מס.
בשלב זה הנחקר אינו מודע לכך שמתנהלת נגדו חקירת מס ואיסוף החומרים והראיות נעשה בצורה סמויה ובעזרת מגוון אמצעים, בין השאר, אמצעים טכנולוגיים, האזנות סתר ומעקבים.
לאחר קבלת כל הממצאים בחקירה הסמויה אשר נמשכת לרוב מספר חודשים, נערכת הערכת מצב על מנת לקבוע שאכן קיים עוגן לפתיחה בחקירה גלויה. העוגן הוא ראיות לכאורה המעידות על ביצוע עבירה שניתן להוכיח אותה כבר לאחר שלב החקירה הסמויה. לאחר שנמצא כי אכן קיים עוגן נערכים למעבר לשלב החקירה הגלויה, הוצאת צווים מתאימים בבית המשפט כגון צווי חיפוש או צווי תפיסה הן בביתו ובמקום עסקו של החשוד והן במשרדי רואה החשבון, ותכנון יום החקירה הראשון. בדרך כלל, מדובר ביום החשוב ביותר בחקירה אשר עלול לחרוץ את גורל התיק כולו.
חקירה גלויה: אם קיימות ראיות לביצוע עבירות, הפתיחה בחקירה נערכת בהפתעה על ידי דפיקה על דלת ביתו של החשוד בדרך כלל בשעות הבוקר המוקדמות, כאשר אלמנט ההפתעה מהווה מרכיב חשוב מאוד וכחלק מהגברת אפקט החרדה של הנחקר.
חוקרי רשות המיסים מגיעים לחשוד בביצוע העבירה ומתחילים במאמצי חקירה גלויה הכוללים, בין השאר, חיפוש ותפיסה של נכסים, כספים, חשבונות בנק, מסמכים, מחשבים, מכשירי סלולר, רכבים וחפצים הן ברמה האישית והן ברמה התאגידית.
בשלב זה החוקרים ינצלו את הסיטואציה הלא נעימה ויתשאלו את החשוד במטרה שהוא יספק את כל המידע האמיתי ויודה בביצוע העבירה.
לאחר מכן החשוד יתלווה אל החוקרים, אם כמעוכב או כעצור, הטלפון הסלולרי שלו יילקח ממנו ובתחילה הוא לא יוכל ליצור קשר עם אף גורם חיצוני מחוץ לחדר החקירות.
ניתן לזמן לחקירה גם באמצעות פניה טלפונית לחשוד, פניה בכתב או באמצעות רואה החשבון המייצג.
כבר בתחילת החקירה, על החוקרים להודיע לנחקר אם החקירה תחת אזהרה ולפרט מהן החשדות המיוחסים לנחקר.
במקרים בהם הודיעו לך שהחקירה באזהרה, כלומר קיים חשד לביצוע עבירה פלילית, יש לעמוד על זכותך להיוועץ בעורך דין לפני מסירת גרסה כלשהי. יתכן והחוקרים ינסו למנוע את הפגישה בשלב זה, חשוב מאוד לא לוותר ולהתעקש על זכותך לקבלת היוועצות.
חשודים רבים מוותרים על זכות ההיוועצות עם עורך דין אם מתוך חשש כי הדבר יעיד על כך שיש להם מה להסתיר והם אכן ביצעו את העבירות האמורות, או אם מתוך אמונה ומחשבה כי פעלו כדין וכל מה שהם צריכים לעשות זה להסביר זאת לחוקרים ומיד התיק נגדם ייסגר – טעות לעשות זאת!
ההתייעצות עם עורך דין בשלב הראשוני, עוד לפני שהחשוד מסר גרסה, היא קריטית. זאת מפני שהגרסה הראשונית שנמסרת מפיו של החשוד היא הגרסה האותנטית שקשה מאוד יהיה לחזור ממנה בהמשך, ולה ייתן בית המשפט את המשקל הרב ביותר. לכן, ככל שהייעוץ המשפטי יינתן בשלב מוקדם בתהליך, כך ניתן יהיה להפיק ממנו תועלת רבה יותר.
החקירה עשויה להיות מבלבלת, מתישה ומפחידה כאשר קיים חשש ממעצר, קנסות גבוהים ואף מאסר בפועל, בעיקר למי שאינם רגילים לעמוד בסיטואציה שכזו. לכן החוקרים ינסו לנצל את תחושת הפחד וחוסר האונים כדי לעשות שימוש בתחבולות ובמניפולציה רגשית. ייתכן ובשלב מסוים החוקרים יחפשו דרכים לקצר את החקירה ויציעו לנחקר להודות בעבירות המיוחסות לו, ויבטיחו לו שבתמורה ישוחרר או אף ימליצו להמיר את החשדות בכופר כסף או בעונש קל אחר. דברים אלו אינם נכונים וטעות לעשות זאת. הודאה באשמה בשלב החקירה לא תוביל בהכרח לענישה מקלה בבית המשפט ואינה מבטיחה סיום ההליך בכופר.
מרבית הנחקרים החשודים בביצוע עבירות מיסים הינם אנשים נורמטיביים, נעדרי עבר פלילי ויתכן שזאת החקירה הראשונה בחייהם.
ניסיון להתמודד לבד מול חוקרי רשות המיסים, ללא ייעוץ לפני חקירה הינו טעות ויכול לגרום נזק לנחקר הן במישור הפלילי והן במישור האזרחי.
אם נקראת לחקירה בפני חוקרי מס או נדרשת לספק מסמכים לרשויות המס, מומלץ לפנות בהקדם לעורך דין מומחה בתחום שיוכל לייעץ לך ולהכין אותך לחקירה עתידית, למה להתכונן, כיצד לנהוג ולענות נכון על שאלות החוקרים.
עו"ד יוסי חמצני הוא עורך הדין מוביל בישראל בתחום העבירות הכלכליות והלבנת הון, והוא מתמחה בקשת רחבה של נושאים הנוגעים לתחום המס ומייצג בעבירות כלכליות בכל שלבי ההליך הפלילי, החל משלב החקירה או המעצר ובמהלכן ועד לייצוג בבתי המשפט וניהול מלא של התיק.
עו"ד יוסי חמצני יוצא רשות המסים, מעניק ייעוץ, ייצוג וליווי גם בהליכים מנהליים כגון: פניות לוועדת כופר, קנס מנהלי, שומות, פסילת ספרים, השגות וערעורי מס לבית המשפט המחוזי.
עו"ד יוסי חמצני בעל ניסיון רב בייצוג לקוחות מול רשות המסים, המשטרה והפרקליטות.