מרמה והונאה

עבירות מרמה והונאה הן עבירות פליליות המסווגות כעבירות צווארון לבן, המבוצעות כדי להשיג תועלת מסוימת כגון כספים וזכויות שלא כחוק ותוך שימוש בעורמה, תחכום, ניצול ו/או הטעיה מכוונים.

עבירות הונאה ומרמה כוללות, בין השאר, עבירות קבלת דבר במרמה, זיוף, הפרת אמונים, רישום כוזב במסמכי תאגיד, גניבה בידי מנהל, גניבה בידי מורשה, גניבה בידי עובד, הונאת נושים, התחזות לאחר ועוד.

עבירות מרמה והונאה שונות באופן מהותי מעבירות אחרות כמו שוד או גניבה. הסיבה העיקרית לכך היא היכולת של החשודים בביצוע עבירות מרמה והונאה לטשטש את עקבותיהם, כשהם פועלים באופן מתוחכם כדי להסוות את דבר העבירה

עבירות מרמה והונאה טומנות בחובן עונשים משמעותיים, החל מהטלת קנסות כבדים ביותר ועד לעונשי מאסר בפועל. העונש המקסימלי עומד על 3 שנות מאסר ובנסיבות מחמירות עשוי להגיע לכדי 5 שנות מאסר בפועל.

משרד עורכי דין - יוסי חמצני

קבלת דבר במרמה

עבירת קבלת דבר במרמה מוגדרת בסעיף 415 לחוק העונשין.
יסודות העבירה הינם קבלה – העברת בעלות או שימוש בשירות; דבר – מקרקעין, מיטלטלין, זכות או טובת הנאה. מכאן שניתן לקבל במרמה שירותים מסוימים או זכויות; מרמה – טענת עובדה שבעבר, בהווה או בעתיד, הנטענת בכתב, בעל פה או בהתנהגות ואשר הטוען אותה יודע שאינה אמת או שאינו מאמין שהא אמת. הסעיף מגדיר מהו בעצם הפועל "לרמות": "להביא אדם במרמה לידי מעשה או מחדל".

לצורך הוכחת עבירת המרמה, יש להוכיח הן את ידיעת הנאשם שביצע את עבירת המרמה כי דבריו או מעשיו אינם אמת מתוך כוונה להונות או להטעות והן את הרווח שהופק מביצוע העבירה, קרי, קבלת דבר מה או הטבה מסוימת שלא היו מתקבלים אחרת. כלומר, יש להוכיח קשר סיבתי בין קבלת הדבר לבין מצג השווא.

קבלת דבר במרמה יכולה להתבטא, בין השאר, בקבלה למקום עבודה על פי מצג שקרי, קבלת נכס מקרקעין ו/או מיטלטלין במסגרת חוזה מסחרי שיש בו מצג כוזב, זיוף מסמכים, רישום כוזב במסמכי תאגיד, קבלת טובת הנאה גופנית המבוססת על מצג כוזב – אינוס במרמה. פרסום נתונים כוזבים כדי לקבל תפקיד, תואר, אמון, מוניטין ועוד.

העונש על קבלת דבר במרמה הוא שלוש שנות מאסר, והעונש על קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות הוא חמש שנות מאסר. הנסיבות המחמירות נקבעות בהתאם למידת התחכום שבביצוע העבירה, הכנה ותכנון, היקף העבירה, שיטתיות, מעמד נפגע העבירה ועוד.
בנוסף, עבירה של קבלת דבר במרמה מהווה עבירת מקור לפי חוק איסור הלבנת הון, קרי, עבירה עצמאית לחלוטין שהעונש לצידה עד 10 שנות מאסר.

תחבולה

עבירת תחבולה מוגדרת בסעיף 416 לחוק העונשין.

עבירת תחבולה וניצול מכוון של טעות הזולת הינה עבירה כלכלית השייכת לעבירות הצווארון הלבן, המאופיינת במעילה או הונאה שלא הבשילו לכדי מרמה, אולם יש בה משום התנהגות בלתי הוגנת וניצול מצב מסוים.

עבירת תחבולה וניצול מכוון של טעות הזולת מפרה את יחסי הגומלין ביחסים שבין אדם לחברו, בין בעלי תפקידים והארגון בו הם עובדים, ובין האזרח לרשויות.

מכיוון שהעבירה אינה כרוכה במרמה, העונש לצידה של עבירת התחבולה הינו שנתיים מאסר בפועל.

זיוף

עבירת הזיוף מוגדרת בסעיף 418 לחוק העונשין.

עבירת זיוף חולשת על תחומים רבים כגון: זיוף מסמכים, זיוף שטרות, זיוף מטבעות, זיוף חתימה, זיוף בידי עובד ציבור ועוד. העבירה כוללת תחכום ומורכבות.

זיוף מסמכים

עבירת זיוף מסמכים יכולה לכלול יצירת מסמך שלא היה קיים מתוך כוונה לרמות; זיוף מסמך קיים תוך שינוי פרטיו כגון סכומים כספיים או תאריך; זיוף חתימה על מסמך ללא רשות כגון חתימה על מסמך רפואי או משפטי ללא הכשרה מתאימה.

שימוש במסמך מזויף

אדם אשר משתמש ביודעין במסמך שנוצר או מוצג כאילו הוא מקורי ואמיתי.

שימוש במסמך מזויף יכול להיות הנפקה, הגשה וקריאה של מסמך כאמור

העונש בעבירת הזיוף

העונש בגין עבירות זיוף תלוי בנסיבות. האם הנאשם ידע כי מדובר בזיוף ומה היה היקף מעורבותו בעניין.

העונש לצידה של עבירת הזיוף הינו שנת מאסר בפועל בנסיבות רגילות, במידה ומדובר בזיוף מסמך בכוונה לקבל באמצעותו דבר העונש הינו שלוש שנים ובנסיבות מחמירות עונש מאסר של חמש שנים.

רישום כוזב במסמכי תאגיד

עבירת רישום כוזב במסמכי תאגיד מוגדרת בסעיף 423 לחוק העונשין.
עבירה זו מופיעה תחת הפרק של עבירות מרמה המאוגדת תחת ההגדרה של עבירות צווארון לבן ונועדה לשמש בסיס לביצוע עבירות אחרות ונוספות ובכללם עבירות כלכליות, עבירות מס מהותיות, זיוף, מרמה והפרת אמונים וכיו"ב.

עבירה זו יכולה להתרחש במעשה על ידי הכללת רישום מוטעה או שגוי במסמכי התאגיד, או במחדל על ידי אי רישום של פרט שהיה צריך לרשום אותו בכוונה לרמות. עבירה זו מבוצעת לרוב מתוך כוונה של בצע כסף, אשר יושג באמצעות הרישום הכוזב. העבירה מבוצעת על ידי בעל תפקיד בתאגיד כגון בעלי המניות, הדרג הניהולי הבכיר ובכללם מנכ"ל החברה, סמנכ"לים ונושאי משרה נוספים.

הענישה בעבירת רישום כוזב במסמכי תאגיד מחמירה ומרתיעה, בין השאר, נוכח השלכותיה ובכללם הנזק הכלכלי אשר נגרם בשל ביצוע העבירה והרצון ליצור הרתעה בקרב הציבור, בדגש על אנשי ציבור או נושאי משרה בכירים המנצלים לרעה את מעמדם וסמכותם תוך ביצוע העבירה למען הפקת רווחים.
העונש לצידה של עבירת רישום כוזב במסמכי תאגיד הינו 5 שנים.
בנוסף, עבירת רישום כוזב במסמכי תאגיד מהווה עבירות מקור לפי החוק, קרי, עבירה עצמאית לחלוטין שהעונש לצידה עד 10 שנות מאסר.

עבירות הונאה

עבירות הונאה הן עבירות פליליות המבוצעות בכוונה להונות אדם או קבוצה של אנשים על מנת להשיג רווח כספי, רכוש או תועלת אחרת. עבירות אלו יכולות להתבצע במגוון דרכים ובכללם: הונאת נושים באמצעות סילוק נכסים, הן באמצעות העברה במתנה והן באמצעות העברה או שיעבוד כדי שנושים לא יוכלו להיפרע מהם; התחזות כאדם אחר במטרה להונות אחרים; התחזות אדם כבעל תעודה שאין לו שניתנה מאת רשות מוסמכת לאדם אחר ומעידה על אותו אדם שיש לו כשירות מוכרת בחוק או שהוא נושא משרה מסוימת, או שהוא זכאי לעסוק במקצוע, במלאכה או בעסק מסוימים, בין השאר, התחזות לרופא, אדריכל, עורך דין, רואה חשבון ועוד.

עבירות הונאה הן בעלות השלכות חמורות על החברה, כאשר הן פוגעות באנשים פרטיים, עסקים וגופים ציבוריים והן עלולות לגרום לנזקים כספיים, פגיעה במוניטין ופגיעה בביטחון הציבור.

להלן רשימת עבירות ההונאה השכיחות:

הונאת נושים

עבירת הונאת נושים מוגדרת בסעיף 439 לחוק העונשין.

מעשים שעושה חייב מתוך כוונה למנוע מנושיו להיפרע מנכסיו, הן באמצעות העברת הנכסים לאחר במתנה או שיעבוד הנכסים והן באמצעות מכירתם או סילוקם של הנכסים לאחר מתן פסק דין או צווים המחייבים פירעון חוב או חודשיים לפני המועד האמור.

העונש על עבירת הונאת נושים הינו 3 שנות מאסר.

התחזות כאדם אחר

עבירת התחזות כאדם אחר מוגדרת בסעיף 441 לחוק העונשין.
אדם המציג עצמו בפני אחרים כאדם אחר בכוונה להונות או כאדם הזכאי על פי צוואה לנכס או לזכות ועושה זאת כדי להשיג את הנכס או את החזקתו.

דוגמאות להתחזות כאדם אחר לדוגמא התחזות של גבר לבחורה, או ההיפך, ברשתות החברתיות כדוגמת פייסבוק ואינסטגרם ובעצם ההתחזות הוא גורם להונאה, רמייה ולעיתים אף לביצוע עבירות נוספות.
עבירת ההתחזות כאדם אחר היא עבירה חמורה והעונש לצידה של עבירת הינו שלוש שנות מאסר, ובמקרה של ההתחזות כדי לזכות בצוואה של אדם אחר העונש הינו חמש שנות מאסר.

התחזות כבעל תעודה

עבירת התחזות כבעל תעודה מוגדרת בסעיף 443 לחוק העונשין.

התחזות של אדם שטוען כי הוא בעל תעודה שניתנה מאת רשות מוסמכת, שאינה שלו, ומעידה על הכשרה מסוימת או שהוא זכאי לעסוק במקצוע מסוים לדוגמה, אדם שמתחזה לרופא, עורך דין, רואה חשבון, פסיכולוג ועוד.

העונש בגין ביצוע עבירת התחזות הינו שלוש שנות מאסר ובנסיבות מחמירות חמש שנות מאסר.

פנייה לעורך דין המתמחה בעבירות מרמה והונאה

עבירות מרמה והונאה הינן עבירות פליליות חמורות שמבוצעות לרוב בהקשר עסקי או פיננסי במטרה להשיג טובת הנאה או כספים עבור מבצע העבירה.
לעבירות מרמה והונאה השלכות משמעותיות הן בנזקים הכלכליים שהן גורמות – לגורמים פרטיים ולקופה הציבורית, והן במישור החברתי – בשל הפגיעה באמון שהציבור נותן בגופים ציבוריים ובבעלי התפקידים העומדים בראשם.
טווח הענישה בעבירות מרמה והונאה רחב ונע ממאסר על תנאי ועד מאסר בפועל לצד קנסות גבוהים.
על כן, יש חשיבות לכך שחשודים ונאשמים בביצוע עבירות מרמה והונאה ייעזרו בעורך דין צווארון לבן המתמחה בעבירות מרמה והונאה, בעל היכרות מעמיקה עם התחום הכלכלי, יכולת התמודדות עם תיקים מורכבים ובהיקפים גדולים וניסיון רב בייצוג בבית המשפט.

משרד עורכי דין - יוסי חמצני

עורך דין יוסי חמצני – מומחה לעבירות מרמה והונאה

עורך דין יוסי חמצני בעל ניסיון ומוניטין רב בייצוג חשודים ונאשמים בעבירות מרמה והונאה, בתיקים מורכבים ובהיקפים גדולים החל משלב החקירה ועד לניהול התיק בבית המשפט.

עורך דין יוסי חמצני מעמיד את טובת הלקוח כדבר ראשון במעלה והטיפול המשפטי מבוצע ביעילות, מקצועיות, אמינות והגינות תוך מתן יחס אישי ומכבד ללקוח ושמירה על פרטיותו.